Ας δούμε μαζί ένα-ένα τα βήματα για έναν απολαυστικό ελληνικό καφέ !
1. Χρειαζόμαστε ένα καθαρό και στεγνό μπρίκι(κατά προτίμηση μπρούτζινο). Γεμίζουμε το μπρίκι με τόσα φλιτζανάκια νερό(κατά προτίμηση χλιαρό) όσοι και οι καφέδες που θέλουμε να φτιάξουμε.
2. Με το ειδικό κουταλάκι βάζουμε από μία γεμάτη κουταλιά ελληνικού καφέ για κάθε φλιτζάνι και όση ζάχαρη επιθυμούμε.
3. Στη συνέχεια τοποθετούμε το μπρίκι στο κέντρο μιας μέτριας φωτιάς ώστε να θερμαίνεται όλο το σκεύος και ανακατεύουμε αργά έως ότου διαλυθεί ο καφές και η ζάχαρη (προσοχή : μετά από αυτό δεν πρέπει να ανακατέψουμε ξανά τον καφέ).
4. Μην βιάζεστε, ψήστε τον σε χαμηλή φωτιά .Μόλις ο καφές αρχίσει να φουσκώνει, τον απομακρύνουμε από την φωτιά και χτυπάμε το μπρίκι 2-3 φορές ελαφρά στον πάγκο. Τότε ο φουσκωμένος καφές κατακάθεται για λίγο.
5. Επαναφέρουμε αμέσως το μπρίκι στη φωτιά και όταν ο καφές αρχίζει να φουσκώνει ξανά, τον βγάζουμε από την φωτιά, περιμένουμε μερικά δευτερόλεπτα και τον σερβίρουμε αργά στο κλασσικό φλιτζάνι του ελληνικού καφέ.
6. Όταν σερβίρετε τον καφέ, να βάζετε λίγο στο ένα φλιτζάνι και λίγο στο άλλο εναλλάξ (κι όχι να γεμίσετε το πρώτο και στη συνέχεια να γεμίσετε το δεύτερο) για να μοιραστεί ομοιόμορφα το καϊμάκι.
Αυτός είναι ο… συνηθισμένος ελληνικός καφές, και αυτές μερικές από τις πιο γνωστές “παραλλαγές” του:
• Βαρύς 2-3 κουταλιές καφέ
• Ελαφρύς ½ - 1 κουταλιά καφέ
• Γλυκός 2-4 κουταλιές ζάχαρη
• Μέτριος 1 κουταλιά ζάχαρη
• Σκέτος Καθόλου ζάχαρη
• Βαρύγλυκος 3 κουταλιές καφέ και ζάχαρη
• Βραστός Αφήστε το καϊμάκι να σπάσει λίγο
• Γλυκύβραστος 2 κουταλιές καφέ 3 ζάχαρη και ελαφρύ καϊμάκι.
• Μερακλίδικος Απομακρύνεται από τη φωτιά μόλις φουσκώσει ενώ το καϊμάκι είναι ακόμα πυκνό.