Το καφεόδεντρο, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του, ευδοκιμεί μόνο σε τροπικά κλίματα του τροπικού του Αιγόκερου (νότιος τροπικός) και του Καρκίνου (βόρειος τροπικός). Ανάλογα με τη χώρα που αναπτύσσεται, το δέντρο αποκτά συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, κι άρα οι καφέδες της ίδιας ποικιλίας θα διαφέρουν από χώρα σε χώρα, ακόμη κι αν τα υπόλοιπα στοιχεία της διαδρομής προς το φλιτζάνι μας είναι ακριβώς ίδια.
Ας τα δούμε πιο αναλυτικά:
Κεντρική Αμερική και Καραϊβική
- Κόστα Ρίκα : Οι καρποί επεξεργάζονται με την "υγρή μέθοδο (wet process)" με αποτέλεσμα την παραγωγή μερικών από τους καλύτερους καφέδες του κόσμου, ειδικά όσοι παράγονται στα βουνά του Ειρηνικού. Χαρακτηριστικά έχουν την πιο δυνατή γεύση με ισορροπία οξύτητας και αρωμάτων συγκριτικά με τους καφέδες άλλων χωρών της Λατινικής Αμερικής.
- Δομινικανή Δημοκρατία : Εξαιτίας της κακής οικονομίας, οι περισσότερες φυτείες είναι οργανικές αλλά όχι πιστοποιημένες. Οι καρποί επεξεργάζονται με την "υγρη μέθοδο" και στη γεύση είναι ήπιοι, με πλήρες σώμα και ανάλογα με το καβούρντισμα τους, με επίγευση λουλουδιών. Ο καφές της χώρας αυτής είναι ιδιαίτερα αγαπητός στις Η.Π.Α. και τη Δυτική Γερμανία.
- Ελ Σαλβαδόρ : Καφέδες αρωματικοί και με χαμηλή οξύτητα. Το κυριότερο κριτήριο σε αυτές τις ποικιλίες είναι το υψόμετρο, καθώς όσο ψηλότερα βρίσκεται η φυτεία τόσο ανώτερη είναι η ποιότητα του καφέ.
- Γουατεμάλα : Εδώ παράγονται μερικοί από τους καλύτερους καφέδες του κόσμου ενώ η ίδια η χώρα βρίσκεται στην δεκάδα με τη μεγαλύτερη παραγωγή παγκοσμίως. Κάθε περιοχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά αλλά γενικά η γεύση του καφέ είναι έντονη, με γεμάτο σώμα, αρωματική με επίγευση λουλουδιών και ισορροπημένη οξύτητα. Οι γνωστότερες ποικιλίες είναι οι Cobans και Antiguas.
- Ονδούρα : Παρότι οικονομικοί, πολιτικοί και οικολογικοί παράγοντες συμβάλλουν δυσμενώς στον τομέα του καφέ, η χώρα παράγει καφέδες εξαιρετικής ποιότητας, ειδικά σε υψόμετρα άνω τον 2.000μ. Και εδώ υπάρχουν διαφορές από περιοχή σε περιοχή αλλά κατά γενικό κανόνα οι καφέδες έχουν γλυκύτητα στη γεύση, χαμηλή οξύτητα και διακριτική γεύση καραμέλας.
- Τζαμάικα : Με ποικιλίες καφέ που συγκαταλέγονται στις καλύτερες του κόσμου, η ποιότητα των φυτειών είναι γενικά υψηλή. Δυνατή γεύση, χαμηλή οξύτητα και καπνιστές πινελιές είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον καφέ της Τζαμάικα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι εδώ παράγεται ένας από τους καλύτερους καφέδες παγκοσμίως, ο Jamaican Blue Mountain. Αν έχει τύχει ποτέ να αγοράσετε ή να δοκιμάσετε αυτόν τον καφέ, είναι πολύ πιθανό να έχετε πέσει θύμα εξαπάτησης καθώς η ποικιλία αυτή είναι εξαιρετικά δυσεύρετη και ακριβή, καθώς παράγεται σε πολύ περιορισμένες ποσότητες, με το 90% της συνολικής παραγωγής να εξάγεται στην Ιαπωνία. Ο κατώτερης ποιότητας καφές εξάγεται κυρίως στη Γαλλία.
- Κούβα : Καφέδες με μέτριο σώμα και χαμηλή οξύτητα. Η χώρα καταναλώνει σχεδόν το 80% της παραγωγής της και το υπόλοιπο εξάγεται κυρίως στη Ρωσία και άλλες ανατολικές χώρες. Πρόσφατα, στην παραπάνω λίστα προστέθηκε και το Λονδίνο.
- Μεξικό : Ήπιοι, ισορροπημένοι καφέδες με εξαιρετική οξύτητα , ελαφριά πικράδα και ποικίλα αρώματα. Οι περισσότερες φάρμες είναι πιστοποιημένες και η χώρα είναι στους 10 μεγαλύτερους παραγωγούς καφέ. Οι πιο γνωστοί μεξικάνικοι καφέδες είναι: Coatepec, Huatusco και Orizaba.
- Νικαράγουα : Η πολιτική και οικολογική κατάσταση στη χώρα περιορίζουν την ποσότητα της παραγωγής καφέ. Ωστόσο, η ποιότητα είναι καλή, με τις γεύσεις να διαφέρουν πολύ ανά περιοχή. Oι καφέδες έχουν γεμάτο σώμα και ισορροπία με καθαρή γεύση, νότες εσπεριδοειδών και μεσαία οξύτητα. Συνήθης μέθοδος επεξεργασίας: η "φυσική πολτοποίηση (Pulped natural)".
- Παναμάς : Πρόσφατα η χώρα ενέτεινε τις προσπάθειές της για την αύξηση και τον έλεγχο της ποιότητας του παραγόμενου καφέ και τα αποτελέσματα είναι ήδη στο φλιτζάνι μας. Παρότι υπάρχουν καφέδες χαμηλής ποιότητας οι οποίοι προορίζονται κυρίως για τις μεγάλες αγορές όπως οι ΗΠΑ, υπάρχουν και φυτείες που παράγουν από τους καλύτερους καφέδες του κόσμου. Συνήθως συναντάμε έντονες γεύσεις με καθαρούς τόνους φρούτων και διακριτικών αρωμάτων λουλουδιών.
- Πουέρτο Ρίκο : Παράγει καφέ εδώ και τουλάχιστον 270 χρόνια. Η ποιότητα έχει μεγάλες διακυμάνσεις από περιοχή σε περιοχή και γενικά είναι σε μέτρια επίπεδα, με εξαίρεση ορισμένες ποικιλίες που συγκαταλέγονται στις καλύτερες του κόσμου. Γεμάτο σώμα, λεπτά αρώματα και ισορροπημένες γεύσεις, είναι τα χαρακτηριστικά τους. Μια μικρή ποσότητα από τους καλύτερους καφέδες της χώρας αποστέλλεται σαν προσφορά κάθε χρόνο στο Βατικανό.