Το καφεόδενδρο (καφέα - Coffea) είναι αειθαλής θάμνος, όμοιος με την καμέλια και ανήκει στην οικογένεια φυτών Rubiaceae. Όλα τα φασόλια καφέ προέρχονται από φυτά του γένους Coffea. Αν και κυριολεκτικά υπάρχουν χιλιάδες φυτά που προέρχονται από αυτό το γένος, σε μεγάλη ποικιλία μεγέθους και σχήματος, μόνο δύο είναι εμπορεύσιμα. Το Coffea Arabica, και το Coffea canephora, το γνωστό σε εμάς ως Robusta. Ένα τρίτο είδος, μικρής εμπορικής σημασίας για την παγκόσμια αγορά είναι το coffea Liberica .
Ποικιλία Arabica
Είναι η αρχαιότερη από τις δύο ποικιλίες. Πιστεύεται ότι προέρχεται από την Αιθιοπία αλλά, όπως δηλώνει και η ονομασία της, καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην Αραβική Χερσόνησο. Αν και είναι φυτό πολύ ευαίσθητο στις θερμοκρασίες του περιβάλλοντος και τα παράσιτα, η Arabica είναι πιο διαδεδομένη. Καλλιεργείται κυρίως σε χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής , σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο (600-2100μ.). Ο καρπός της είναι μεγάλος, μακρουλός και σχετικά επίπεδος.Τα τρία βασικά είδη Arabica είναι: Arabica Geisha, Arabica Typica και Arabica Bourbon. Περίπου το 72% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ είναι της ποικιλίας Arabica. Διαθέτει μία πολύ ραφιναρισμένη γεύση σε σύγκριση με τα υπόλοιπα είδη καφέ και η περιεκτικότητα σε καφεΐνη κυμαίνεται από 0,6% έως 1,6% ανάλογα με τη ποικιλία. Η γεύση των φασολιών Αrabica διαφέρει από ποικιλία σε ποικιλία, αλλά ακόμα και η ιδία ποικιλία παρουσιάζει διακυμάνσεις ανάλογα με τη χώρα ή την περιοχή που καλλιεργείται.